Leto 2020 se bo v zgodovino zapisalo, kot leto v katerem je cel svet ohromila pandemija koronavirusa. Čeprav se je bolezen Covid-19 prvič pojavila že leta 2019, pa je pandemija svoje razsežnosti prvič pokazala zgodaj spomladi 2020. Takrat so se začela prva zapiranja državnih meja, zapiranje gospodarskih dejavnosti in popolna ustavitev javnega življenja. In če smo poletje preživeli v kolikor toliko običajnem ritmu, so se težave ponovno pojavile na prehodu v jesen.
Danes smo spet tam, kjer smo bili že spomladi. Javno življenje je ustavljeno, številke okuženih po svetu dosegajo rekordne vrednosti, svetovno gospodarstvo pa tone v recesijo. Sredi novembra pa se je le pojavila svetla luč na koncu tunela. Prižgale so jo predvsem zelo optimistične napovedi o cepivu, ki naj bi bilo kmalu nared za prve uporabnike.

Kljub temu, da je 2020 gotovo leto, ki si ga bo malokdo želel zapomniti, pa ga lahko vzamemo tudi kot koristno izkušnjo in popotnico za boljši jutri. Lahko nam pomaga, da v podobne situacije v prihodnje vstopamo bolje pripravljeni.

S finančno rezervo je lažje

V letu 2020 smo doživeli marsikaj. Videli smo, da se lahko v trenutku vse obrne na glavo. Praktično čez noč lahko začasno ali pa celo za daljše obdobje izgubimo vir prihodkov. Tisto, kar je bilo še včeraj povsem normalno in varno, naslednji dan morda ni več. V takšnih življenjskih situacijah, ki so vsekakor zelo težke, si lahko prihranimo marsikatero skrb, če imamo nekaj finančne rezerve. Lažje se bomo posvetili rešitvi problema, če nam ne bo treba skrbeti za plačilo mesečnih stroškov in z zavedanjem, da smo s prihranki za nekaj mesecev preskrbljeni.

Še enkrat se je torej pokazalo, kako zelo pomembno je varčevanje. Tudi če zanj mesečno namenimo majhen znesek, a smo pri tem konsistentni, se lahko hitro nabere pomembna rezerva za težke čase.

Cesta z letnicami iz bližnje prihodnosti

Impulzivni odzivi so napačni

Ko so se spomladi razširile prve novice o razsežnostih koronavirusa, so se države odzvale z zapiranjem gospodarstev in ustavitvijo javnega življenja. To je povzročilo tudi pretrese na borzah. Takrat je veliko ljudi v paniki po izgubi vloženega premoženja hitelo le tega prodajati. To so bile panične impulzivne odločitve, ki jih finančni strokovnjaki odsvetujemo. Čeprav so bile napovedi analitikov zelo črne, se je kasneje pokazalo, da so se finančni trgi na korona-krizo odzvali veliko bolje od pričakovanj analitikov. Izkazalo se je, da so bile odločitve za prodajo premoženja prenagljene in da so ljudje na ta način izgubili veliko več kot bi, če bi ostali investirani.

Še enkrat smo se lahko prepričali, da je nihanje finančnega trga nekaj povsem običajnega, da so obdobja padanja veliko krajša kot obdobja rasti in da je pri varčevanju na dolgi rok potrebna vztrajnost, zaupanje v upravljavce premoženja in zasledovanje varčevalnega načrta, ki smo si ga zastavili ob začetku varčevanja.

Premoženje je potrebno imeti na različnih koncih

Da ni dobro imeti vsega denarja na ‘enem kupu’ vemo vsi. A v praksi na to predvsem pri varčevanju včasih pozabljamo. Pomislite, kadar se odpravljamo na kakšno daljše vzamemo s seboj denar v različnih oblikah. Nekaj imamo gotovine, pa debetno in kreditno kartico, morda tudi kak ček, če potujemo v nekoliko bolj eksotične kraje. Tudi gotovino navadno razporedimo. Nekaj je imamo v denarnici, nekaj v notranjem žepu ali torbici pod oblačili in podobno. Vse to zato, da v primeru kraje ne bi bili ob vse, kar imamo.

Enako bi morali razmišljati tudi pri varčevanju in investiranju. Premoženje, ki ga imamo je dobro razpršiti. Na ta način si zagotovimo, da ob nepredvidenih situacijah ne ogrozimo vsega premoženja.

Letos smo lahko videli, kako močno je situacija v svetu vplivala na posamezne sektorje. Podjetja tehnološkega sektorja so bila absolutni zmagovalci drugega in tretjega četrtletja leta, ki se poslavlja. Nato so prišle vzpodbudne novice o razvoju cepiva proti Covid-19, ki so ponovno zamajale borzne trge in povzročile odziv, kot ga še ni bilo. Delnice v sektorjih, ki so v času krize največ izgubili, kot so turizem, igralništvo, finance in prevozništvo, so pridobile od 20 do 40 odstotkov v enem dnevu, medtem ko so delnice podjetij, ki so v tem času največ pridobile (predvsem zgoraj omenjeni tehnološki sektor), izgubile tudi do 20 odstotkov. Kako se bo leto zaključilo, še čakamo.

A z gotovostjo lahko trdimo, da se je še enkrat pokazalo, kako pomembna je razpršenost vloženih sredstev, saj si na ta način lažje zagotovimo donosnost in preprečimo velike izgube.

Vsi si želimo, da bi bilo leto, ki prihaja bolj pozitivno. Hkrati pa se zavedamo, da so pred nami še številni izzivi. Da vam bo lažje, vam pri tistih finančnih izzivih na pomoč lahko priskočijo naši odlični in prijazni svetovalci.

Vse se začne z dobrim varčevalnim načrtom. Takšnega po vaši meri, si lahko z le nekaj kliki ustvarite tukaj.

http://zasluzitesivec.triglavskladi.si/varcevalni-nacrt/