Nismo prepričani, koliko časa bo pandemija trajala in kakšne posledice za gospodarstvo bo prinesla. Lahko pa se nanje pripravimo – s finančno rezervo.

S finančno rezervo boste lahko premostili tudi najbolj negotove mesece, ki so pred nami. V članku preverite, kako.

Kaj je finančna rezerva?

Finančna rezerva so namenski prihranki za lažjo premostitev nepredvidenih finančnih izdatkov, kot je na primer popravilo puščajoče strehe, nakup novega bojlerja ali veterinarski poseg za vašega hišnega ljubljenčka. Omogoča vam tudi kritje življenjskih stroškov v finančno zahtevnih situacijah, kot je izguba službe in prihodkov.

Več o finančni rezervi in kako jo zasnovati, preberite v članku Finančna rezerva: jo že imate?.

Zakaj je finančna rezerva tako pomembna v času korone?

Finančna rezerva deluje kot varnostna mreža, na katero se lahko zanesemo vsakič, ko življenje prinese nepričakovane situacije. To je še toliko pomembneje v nepredvidljivih časih, saj ne vemo točno, kaj lahko pričakujemo v prihodnjih mesecih. Če poskrbimo za zadostno finančno zaledje, lahko mnogo učinkoviteje in lažje premagamo katere koli izzive, kot če nas ujamejo nepripravljene.

V nadaljevanju preverite, v katerih primerih je finančna rezerva še posebej pomembna za prebroditev negotovih mesecev, ki so pred nami. Na koncu preverite tudi, kako visoka naj bo vaša finančna rezerva za brezskrbno prihodnost – ne glede na to, kaj ta prinese.

  1. Zaposlitev v gospodarskem sektorju, ki ga je koronavirus najbolj prizadel

Če ste zaposleni ali pa imate celo lasten posel v turizmu, prometu, gostinstvu in drugih storitvenih sektorjih, ste lahko že začutili vpliv pandemije. Posledice lahko pričakujemo tudi, ko se življenje vrne na normalne tirnice, zato je pomembno, da imate finančno zaledje, ki vam omogoča kritje življenjskih stroškov tudi v najbolj nepredvidljivih situacijah.

  1. Nestabilna oblika zaposlitve

Enako velja tudi za vse nestabilne oblike zaposlitve, kot so zaposlitev za določen čas, projektno delo ali delo prek s.p.-ja. Še nikoli doslej ni bilo več svobode na trgu delovne sile, zato je pomembno, da v luči negotovih razmer pretehtate realne možnosti, kaj bi se zgodilo, če ostanete brez službe ali večjega deleža prihodkov. 

  1. Finančna skrb za družinske člane

Če so vaši družinski člani v večji meri odvisni od vaših prihodkov, je lahko breme nepredvidljivih razmer za vas še toliko večje. Če imate družino z več otroki, samohranilsko družino ali pa nudite finančno pomoč staršem ali drugim sorodnikom, zagotovo želite poskrbeti, da nihče ne občuti prevelikega odrekanja zaradi nepričakovanih finančnih sprememb, s katerimi se utegnete soočiti. To lahko zagotovite samo s finančno rezervo.

  1. Ste tik pred upokojitvijo?

Če vas do upokojitve loči le še leto ali dve, poskrbite, da imate dovolj finančnih sredstev za vse, kar še želite početi ali izkusiti. Glede na to, da nismo popolnoma gotovi o trajanju pandemije in njenih posledicah, si želite zagotoviti čim bolj brezskrben prehod v pokoj brez neprijetnih presenečenj in odplačil morebitnih dolgov.

Kako prilagoditi višino finančne rezerve trenutnim razmeram?

Pandemija in varnostni ukrepi vplivajo različno na vsakega izmed nas – tako v vsakdanjem življenju kot tudi z vidika finančne varnosti. Če ste se našli v enem izmed zgornjih štirih primerov, poskrbite, da vaša finančna rezerva pokrije stroške življenja za vsaj 8 mesecev.

Večina strokovnjakov pa meni, da v vseh ostalih primerih za finančno rezervo zadostuje vsota prihranjenih sredstev, s katero lahko brez težav pokrijete vse stroške življenja za 3–8 mesecev.

Ne pretiravajte z višino finančne rezerve

Finančna rezerva funkcionira zgolj, če jo imate na dosegu roke, zato prihranjena sredstva za “hude čase” hranite na bančnem ali varčevalnem računu brez dolge vezave sredstev (do 30 dni). Tako lahko do denarja pridete brez težav v katerem koli trenutku.

Ne glede na to, da vam finančna rezerva nudi varnost v negotovih razmerah, ne pretiravajte z višino sredstev na bančnem ali varčevalnem računu. Ko ste prepričani, da imate dovolj prihrankov za preživetje 8 mesecev, nadaljujte s svojim običajnim varčevanjem ali vlaganjem

S presežki gotovine ali prihrankov na računu se namreč odrekate možnosti, da bi vaš denar rasel. Ko so vrednosti na trgih nizke – kot sedaj zaradi posledic koronavirusa – lahko ujamete ugoden trenutek za začetek vlaganja, saj lahko po strokovnih napovedih pričakujemo rast, ko se nihanje trgov umiri.

Kaj se dogaja s financami v času pandemije

Če je pandemija koronavirusa pretresla vaše varčevalne in vlagateljske načrte, morda niste prepričani, kako nadaljevati. Ostanite na tekočem z dogajanjem v finančnem svetu in poskrbite, da dobite relevantne novice neposredno od izkušenih strokovnjakov.

Spremljajte dogajanje na trgih v rubriki Izpostavljeno, kjer z vami delimo razumljive vpoglede in aktualne novice iz sveta financ.