Finančno premoženje v veliki meri vodi naša življenja. Z denarjem namreč kupujemo osnovne dobrine, plačujemo račune, si omogočamo razvedrilo, udejstvovanje v športu in uresničujemo majhne in velike želje. Težava pa leži predvsem v tem, da redkokdaj pogledamo v prihodnost s financami v mislih.

KO STE BILI STARI 10 LET, NISTE SANJALI O AVTU
Pri osemnajstih ste si ga že želeli.

V prejšnjem letu smo Slovenci registrirali 1.653.000 vozil in 75 % teh so bili avtomobili. Prvič smo jih registrirali kar 88.000 in podatki kažejo, da smo dosegli 564 registriranih osebnih avtomobilov na 1.000 prebivalcev. (Vir: SURS – Statistični urad Republike Slovenije)

Kar pomeni, da ima vsaka druga oseba novo ali rabljeno osebno vozilo in med njimi so tudi mladi, ki zadovoljno in ponosno sedejo za volan svojega prvega avtomobila. Načeloma jim pri nakupu vsaj deloma pomagajo starši, saj še nimajo zadosti privarčevanih sredstev.

Ste že pomislili, kako bi otrokom prikazali, da bi bilo veliko bolje za avto varčevati že leta prej, namesto da se zanašajo na kredite in lizinge? Če bi polovico nakupa novega avtomobila črpali iz skladov, bi bili obroki zanj veliko manjši in bi omogočali, da si mladi vozniki lažje zagotovijo zavarovanje in vse ostalo, kar potrebujejo, preden se zapeljejo na cesto. Konec koncev tudi vozniški izpit z dragimi učnimi urami vožnje.

Prvi korak k vaši finančni svobodi in neodvisnosti v prihodnosti so jasno določeni finančni cilji. Preverite, kako jih pravilno izluščiti.

PRI OSEMNAJSTIH ŠE NISTE RAZMIŠLJALI O SVOJEM DOMU
Kot 35-letnik ga že potrebujete.

Cene nepremičnin so visoke, dražijo pa se tudi rabljena stanovanja. Cene rabljenih stanovanj so se zvišale za povprečno 5,0 %, najizraziteje v prestolnici, manj pa v drugem največjem slovenskem mestu, Mariboru.

Kljub vsemu pa statistika SURS kaže, da smo v zadnjem četrtletju leta 2021 prodali 3.993 stanovanjskih nepremičnin, kar je največ po izredno visoki številki v drugem četrtletju leta 2017. Nepremičninski sektor se tako kaže kot izredno aktiven, kljub pandemiji in ostalim dogodkom na finančnih trgih.

Ste tudi sami v postopku iskanja in nakupa nepremičnine? Ste se na nakup temeljiteje pripravljali in varčevali že leta pred njim ali boste vse upe položili v kredit kljub vedno višjim obrestnim meram? S preprostim izračunom lahko preverite, koliko lahko z manjšimi mesečnimi zneski privarčujete v petih, desetih ali petnajstih letih vlaganja v vzajemne sklade in si tako olajšate nakup nepremičnine.

35 LET STARI NISTE RAZMIŠLJALI, KAJ SLEDI PO DELOVNI DOBI
Sedaj si želite potovati okoli sveta.

Ob vstopu v obdobje po delovni dobi imamo ponovno več svobode, prostega časa in zadosti energije, da uresničimo svoje želje po raziskovanju sveta. Če bi radi potovali dlje časa, lahko enostavno oddate v najem svoje stanovanje, obenem pa imate sredstva že zato, ker ste vsa leta pridno vlagali v sklade.

Na žalost nam statistika pravi, da se 71 % slovenskih prebivalcev lani ni odpravilo nikamor. V največjem odstotku pa so po podatkih SURS potovali zaposleni in samozaposleni prebivalci (21 %) ter upokojenci (6 %). Ne pustite se zavesti – v obdobju po upokojitvi je svet spet na vaši dlani in nove dogodivščine čakajo na vas v bližnjih in daljnih deželah. Le pripraviti je treba varno in stabilno finančno osnovo.

KOLIKO MINUT STE PRIPRAVLJENI DELATI?

Ali ste kdaj pomislili, koliko morate delati za posamezno željo? Koliko ur ali minut svojega delovnega dne boste porabili za nakup in kako lahko za stvari zapravite manj delovnega časa in si tako omogočite več? Minute in leta štejejo tudi v finančnem svetu!

Preverite 5 praktičnih strategij, ki vam bodo olajšale pot do uresničenih želja.

Za nakup novega manjšega avtomobila, kot je Renault Clio, boste po podatkih SURS za leto 2021 porabili 106.326 delovnih minut ali okvirno 1772 ur na delovnem mestu. Za nakup kino vstopnice pa boste porabili manj kot uro, le 47 delovnih minut.

Ne zveni tako slabo? Koliko pa moramo vašim minutam prišteti, če boste za nakup vozila vzeli kredit pri banki, in koliko delovnih trenutkov bi lahko privarčevali, če bi za svoj novi avto varčevali v skladih? Naredili smo zanimiv izračun.

Dve pomembni izhodišči:

  1. Cena manjšega avtomobila srednjega razreda v letu 2022: 14.190 €
  2. Statistični podatki SURS za leto 2021: za nakup je potrebnih 106.326 delovnih minut.
*Izračun na skladu upošteva 3% povprečno letno stopnjo donosa.

S sedemletnim investiranjem v sklade bi privarčevali za avtomobil in si zagotovili dodatno še približno 5.000 evrov za druge nakupe. S kreditom pa boste morali za stroške in obresti dodatno oddelati še 24.150 minut.

Sedaj pa resno vprašanje … koliko minut boste delali za novi fotoaparat, računalnik, sup, gorsko opremo, potovanje okoli sveta itd.? Več, kot je potrebno, ali manj, kot je nujno, po statističnih izračunih? S pravo izbiro upravljanja finančnih sredstev lahko za svoje minute dobite več.

Preverite, zakaj je z novo novelo Zakona o dohodnini vlaganje v vzajemne sklade postalo še bolj ugodno.

Prihodnost je sestavljena iz želja, ki jih trenutno še ne poznate. Zakaj se ne bi pripravili nanje in si z izbiro varčevanja v vzajemnih skladih zagotovili privarčevana sredstva in še kaj več?