Jutranja budilka

Osveženo: 4. marca 2021
Na včerajšnji trgovalni dan je ameriški delniški indeks S&P 500 padel za 1,31 % in prav tako tehnološki Nasdaq, za 2,70 %. Bolje se je odrezal nemški DAX, ki je zrasel za 0,29 %. Zrasla je tudi nafta, za 2,19 % in padlo zlato, za 1,57 % (merjeno v lokalnih valutah).
Svetovno gospodarstvo se sooča s pomanjkanjem čipov, kar kitajski proizvajalci s pridom izkoriščajo. Kljub temu tajvanski proizvajalci, ki proizvajajo kvalitetnejše, dražje in bolj tehnološko dovršene čipe od kitajskih, naj na ta račun ne bi utrpeli zmanjšanja naročil. Tako je včeraj tajvanska ministrica za gospodarstvo napovedala, da bo Tajvan še naprej aktivno vlagal v proizvodnjo čipov in da pričakujejo, da bodo na kratek rok ostali konkurenčni kitajskim proizvajalcem.
Hedge skladi se počasi pobirajo po t. i. »Revoluciji na Wall Streetu« in sagi z delnico podjetja Gamestop. Tako so predstavniki hedge sklada Melvin Capital, enega izmed skladov, ki je utrpel največje izgube zaradi Gamestopove delnice, včeraj povedali, da je vrednost njihovega sklada zaradi prej omenjenih stvari v januarju sicer padla za 53 %, da pa se že čuti okrevanje, saj so v februarju zabeležili rast v višini 21,7 %. Ustanovitelj sklada, Gabe Plotkin, je bil sicer eden izmed tistih, ki ga je Kongres kmalu po »Revoluciji na Wall Streetu« poklical, da komentira volatilnost trgov.
Teslina pozicija kot vodilni pri proizvodnji električnih avtomobilov bi lahko v prihodnosti pomenila, da bo Tesla dobila primat tudi na področju programske opreme in tako postala celo eno izmed najvrednejših podjetij na tem področju. Tradicionalni proizvajalci avtomobilov lahko Teslo sicer izzovejo predvsem na področjih obsega proizvodnje vozil in stroškovne učinkovitosti, na področju programske opreme pa je Tesla še vedno vodilna in bo najverjetneje tako še kar nekaj časa. Trg avtonomnih vozil, na katerem je Tesla zelo dejavna, naj bi bil vreden okrog bilijona $, kar pomeni odličen obet za poslovanje ameriškega podjetja v prihodnosti.
Naložbeni komentar

Obeti za 2021: Naložbeni komentar

V tokratnem Naložbenem komentarju poleg povzetka dogajanj v preteklem četrtletju predstavljamo obete za leto 2021. Glavni poudarki so navedeni v nadaljevanju, celoten komentar pa si lahko preberete na spodnji povezavi.

PRENESI NALOŽBENI KOMENTAR

Naložbeni komentar

Obeti za 2021: Naložbeni komentar


PRENESI NALOŽBENI KOMENTAR

Najbolj brano

Bodite obveščeni

Ne zamudite naslednje naložbene priložnosti. Prijavite se na e-novice in ostanite vedno na tekočem.