Cilj ukrepov je sprememba poslovnih modelov podjetij in zagotavljanje blagostanja vsem Kitajcem.

Prva polovica letošnjega leta je bila na Kitajskem zaznamovana kot obdobje povišane regulatorne aktivnosti, ki je začela temeljito spreminjati pogled vlagateljev na kitajske delniške trge.

Okrepljena dejavnost regulatorjev je tudi posledica simbolnega pomena stoletnice obstoja Kitajske komunistične partije, ki je pripomogla k novemu zagonu pri reformaciji gospodarstva, in rojstva novega petletnega načrta. Njegov najpomembnejši cilj je sprememba poslovnih modelov kitajskih podjetij in zagotavljanje blagostanja vsem Kitajcem.

V prvem polletju se je zakonodaja spremenila na področju bančništva, izobraževanja, zdravstva ter zaščiti osebnih podatkov na digitalnih platformah. Zaradi zaostrovanja zakonodaje smo bili priča ustanovitvi novih uradov za nadzor institucij ter krepitvi uveljavljanja zakonov nad največjimi podjetji, kar pa se je na delniških trgih zrcalilo v padajočih cenah delnic.

Zaostritev v bančništvu

Na zadnji dan preteklega leta sta Kitajska ljudska banka (centralna banka) in Kitajska komisija za bančništvo izdali obvestilo, ki zaostruje financiranje nepremičninskega sektorja ter določa omejitve izpostavljenosti bank hipotekarnim in nepremičninskim posojilom. Nato pa je 20. februarja komisija za bančništvo objavila nove zahteve pri financiranju skupnih posojil bank in spletnih platform. Internetne platforme, ki omogočajo posojila, morajo po novem zagotoviti najmanj 30 odstotkov celotnega zneska posojila, posojila skozi digitalne kanale pa ne smejo presegati 25 odstotkov navadnega lastniškega kapitala prvega reda.

Izobraževanje in nadzor

Ministrstvo za izobraževanje je 15. junija ustanovilo oddelek za nadzor institucij za obšolsko izobraževanje, katerega cilj je upravljati in nadzorovati vsebine usposabljanja, usposobljenost in nagrajevanje učiteljev ter standarde za spletne in osebne programe. Ministrstvo je ustanovilo tudi urad za nadzor institucij za obšolsko izobraževanje, katerega cilj je upravljati in nadzorovati vsebine izobraževanja, usposobljenost in nagrajevanje učiteljev ter standarde za spletne in osebne izobraževalne programe. Po ustanovitvi nadzornega oddelka je 24. julija sledila prepoved ustvarjanja dobička nekaterim izobraževalnim ustanovam in prepoved vlaganja tujega kapitala v izobraževalni sektor. To je močno vplivalo na delnice izobraževalnega sektorja. Delnice, ki kotirajo v ZDA, so izgubile celo 90 odstotkov svoje vrednosti.

Reforma zdravstva

Štiriindvajsetega junija je državni svet napovedal zdravstveno reformo, ki vključuje centralizacijo sistema naročanja zdravil, reformo cen zdravstvenih storitev ter razvoj novih javnih bolnišnic. Le teden dni pozneje so iz Nacionalne uprave za medicinske izdelke izdali osnutek načel za raziskave in razvoj onkoloških zdravil, kjer je razvidno, da želijo zvišati standard za pridobitev dovoljenj ter izboljšati varnost pri razvoju onkoloških zdravil.

Kazni za digitalne platforme

Kitajski državni svet je 7. februarja predstavil smernice na področju protimonopolne zakonodaje, ki so namenjene zagotavljanju »poštenosti« spletnih platform ter ohranjanju tržne konkurence. Največja poudarka smernic sta (1) prepoved podjetjem, da trgovce silijo k izbiri med internetnimi platformami in (2) prepoved manipuliranja cen izdelkov na podlagi vzorcev potrošnje strank. Aprila je nato državna uprava izdala kazni Alibabi in Tencentu zaradi kršitev protimonopolnega zakona, nato pa je 4. julija Kitajska uprava za kibernetski prostor napovedala preiskavo in nadzor v podjetju Didi Chuxing zaradi suma kršitve zbiranja in uporabe osebnih podatkov kitajskih državljanov. To je močno vplivalo na padec cene delnice podjetja Didi.

Kitajska zakonodajna odzivnost v zahodnem svetu morda v nekaterih vzbuja kanček zavisti in pomislek o učinkovitosti zahodnega modela države. Po pregledu sprememb na regulatornem področju ter izjemnem 72-letnem napredku Kitajske pod komunistično partijo lahko opazimo, da je Kitajska dolgoročno usmerjena v načrtovanje svoje prihodnosti ter pripravljena na hitre in učinkovite spremembe v boju proti monopolom in zagotavljanju blagostanja svojim državljanom.

S tem pa se ukrepanje najverjetneje še ne bo končalo. Bliža se namreč konec drugega mandata Xi Jinpinga, v prihodnosti pa nas čaka še 100-letnica Ljudske republike Kitajske, ki bo leta 2049, do takrat pa imajo še nekaj priložnosti in ambicij, ki jih nameravajo zagrabiti in uresničiti.

Objavljeno v: Delo, rubrika: Svetovni trg , datum: 5. 9. 2021