Rast Schneider Electric bo temeljila na elektrifikaciji, energetski transformaciji ter digitalizaciji procesov.

Podjetje Schneider Electric omogoča energetske rešitve in rešitve digitalne avtomatizacije za učinkovitost in trajnost. To obsega tehnološke rešitve za avtomatizacijo v realnem času, programsko opremo in storitve, združene v integrirane rešitve za dom, zgradbe, podatkovna središča, infrastrukturo in industrijo.

Posluje torej v dejavnosti, v kateri so prisotni izrazito pozitivni tako kratkoročni kot dolgoročni trendi. Ti so podprti s trendi, ki se kažejo v mobilni elektrifikaciji, avtomatizaciji in digitalizaciji procesov. Največji del prihodkov podjetja ustvari divizija upravljanja energije, kar vključuje rešitve predvsem za nizko- in srednjenapetostne električne naprave.

Manjši del je divizija industrijske avtomatizacije, ki vključuje izdelke in programsko opremo za avtomatizacijo in nadzor strojev za proizvodne in industrijske procese. Poslujejo v več kot sto državah, kjer imajo razvejeno bazo kupcev – trgovine za končne kupce, industrijske obrate, gradbena podjetja …

Strategija podjetja je usmerjena v rast, tako v organsko kot tudi s prevzemi in združitvami s podobnimi podjetji. Organska rast bo temeljila na osredotočanju podjetja na segmente elektrifikacije, energetske transformacije, digitalizacije in avtomatizacije procesov ter predvsem s prehodom od ponudnika izdelkov k ponudniku celostnih rešitev. Podjetje si prizadeva za učinkovito rabo električne energije in trajnostno naravnanost, kar se izkazuje v nadpovprečni oceni družbe z vidika družbene odgovornosti.

Vrednost podjetja se je letos povečala za malo manj kot 30 odstotkov, v zadnjih dvanajstih mesecih pa za skoraj 50 odstotkov. Posledično so kazalniki vrednotenja visoki ter nad povprečjem zadnjih petih let, kar je sicer značilnost vseh delniških naložb in tudi drugih naložbenih razredov.

Visoka vrednotenja so izraz višje pričakovane stopnje rasti v prihodnosti. Hkrati z rastjo poslovanja bo podjetje zaradi spremenjenega izdelčnega spleta povečevalo svojo dobičkonosnost. Pričakovana rast dobička na delnico do leta 2025 tako znaša okoli 70 odstotkov.

Čeprav Schneider Electric posluje v dejavnosti, v kateri so dolgoročni trendi zelo pozitivni, je treba opozoriti tudi na nevarnosti. Te se kažejo v počasnejši transformaciji energetskega sektorja, kot jo pričakujemo, v morebitnem zamiku elektrifikacije avtomobilske industrije ter v nevarnosti, da bi morebitni supercikel na področju cen kovin ogrozil prihodnje dobičkovne marže.

Objavljeno v: Delo, rubrika: Vroča delnica, datum: 16. 8. 2021