V tokratnem Naložbenem komentarju poleg povzetka dogajanj v preteklem četrtletju predstavljamo obete za leto 2021. Glavni poudarki so navedeni v nadaljevanju, celoten komentar pa si lahko preberete na spodnji povezavi.

SVETOVNO GOSPODARSTVO

»Lockdown« leto je za nami in, glej ga zlomka, na letni ravni smo se skoraj učbeniško približali dolgoročnim povprečnim donosnostim na kapitalskih trgih. Globalni razviti trgi so zrasli za sedem odstotkov, trgi v razvoju pa še dve odstotni točki več. Med regijami so (spet) prednjačile ZDA, z 11-odstotno donosnostjo. Ponovno je bil najdonosnejši sektor IT, sledil pa mu je sektor potrošnih dobrin. Dolgoročnejši pogled razkrije prevlado omenjenih sektorjev, katerih podjetja so očitno najbolje izkoristila prevladujoče svetovne trende (digitalizacija, spletna prodaja, elektrifikacija itd.).

Dejstvo, da je od leta 2020 na kapitalskih trgih ostala le kratkoročna brazgotina v obliki črke »V«, ni tako samoumevno. Za to so zaslužne centralne banke in vlade po svetu, ki so enotno, obsežno, predvsem pa hitro ukrepale, ko je izbruh Covid-19 dosegel razviti svet. Ne smemo pa pozabiti nepredstavljivega dosežka razvijalcev cepiv in zdravil. Njim je ob izdatni finančni injekciji uspelo v manj kot letu dni lansirati učinkovito cepivo. Izjemno!

Leto 2020 je sicer postreglo s številnimi skrajnostmi: najhitrejšim 30-odstotnim padcem in spremljajočo rastjo tečajev, rekordnim zvečanjem sredstev centralnih bank in proračunskih primanjkljajev držav, negativnimi zahtevanimi donosnostmi državnih obveznic ter negativnimi (!) cenami nafte. Konec leta je zavel nov veter v Beli hiši, ki se zna vrniti k bolj agnostičnemu odnosu do kapitalskih trgov, predvsem pa zna umiriti trenja na mednarodnem političnem parketu.

Napovedi rasti BDP v 2021 so nadpovprečne. Na ramenih obsežnih spodbud pričakujemo okrevanje gospodarske aktivnosti predvsem v drugi polovici leta, ko bi lahko prišlo do zadostne precepljenosti, ki bi sprostila potencial storitvenega sektorja.

RAZPOREDITEV NALOŽB

V letu 2021 priporočamo višjo utež v tveganih naložbah, kot so delnice. Te so sicer na visokih cenovnih ravneh, a pričakujemo, da jih bo podpirala visoka rast dobičkov. Obveznice naj ostanejo del vlagateljevega portfelja, bistvenih sprememb v politiki centralnih bank namreč ne pričakujemo.

ZANIMIVI TRŽNI SEGMENTI

Za leto 2021 priporočamo povečano izpostavljenost predvsem do naslednjih segmentov naložb:

  • delnic s trgov v razvoju in ameriške regije;
  • delnic iz sektorjev, kot so informacijska tehnologija, potrošne dobrine, industrija, surovine in materiali in komunikacijske storitve;
  • podjetniških obveznic, obveznic izven naložbenega razreda ter državnih obveznic evrske periferije.

KLJUČNE PRILOŽNOSTI IN TVEGANJA

Nas lahko po takšnem letu sploh še kaj preseneti? Leto 2020 je izvedlo pravo testiranje stresnih situacij tako med podjetji, državami kot tudi gospodinjstvi. Ni ga družbenega segmenta, ki lani ne bi bil potisnjen do roba svojih zmogljivosti. Večina jih je zmogla sama, nekateri so bili deležni pomoči, in pravzaprav jih je presenetljivo malo, v ekonomskem smislu, tako ali drugače podleglo.

Zahtevno okolje pa prinaša tudi koristi. Ljudje težkih situacij namreč ne sprejemamo z lahkoto, zato hitro iščemo rešitve. Kadar to počnemo skupaj, so dosežki navdušujoči (dokaz temu je rekordno hiter razvoj cepiva). V tem kontekstu med scenariji razvoja dogodkov v letu 2021 vidimo tudi možnost hitrejšega okrevanja gospodarstva. Lahko se namreč izkaže, da je bil v času zaprtja gospodarstva zadržan ogromen obseg potrošnje, ki bi se letos lahko sprostil. To bi bila močna injekcija gospodarski rasti.

A najprej moramo Covid-19 trajno rešiti. Do takrat bo virus predstavljal tudi tveganje, saj je več kot očitno, da bi nadaljnji valovi ponovno omejevali gospodarsko aktivnost. V vsakem morebitnem nadaljnjem valu bomo sicer imeli več izkušenj in se nanj tudi ustrezno pripravili.

Med naložbenimi tveganji omenimo tudi visoka vrednotenja. Ta nas v osrednjem scenariju sicer ne skrbijo, saj pričakujemo v letu 2021 nadpovprečno rast dobičkov, a previdnost ni odveč, ko razpolagamo z ravnmi cen, ki narekujejo ugoden razplet dogodkov.

Vstop v novo desetletje smo začeli z zrelostno preizkušnjo, ki smo jo spomladi uspešno prestali in prepričan sem, da jo bomo tudi tokrat.

Zahvaljujem se vam za izkazano zaupanje in želim donosno leto 2021!

Naložbeni komentar je na voljo za prenos z oddajo naslova spletne pošte.

 

Prenesi naložbeni komentar

nalozbeni komentar mockup