V tokratnem Naložbenem komentarju poleg povzetka dogajanj v preteklem četrtletju predstavljamo obete za zadnje letošnje četrtletje, posebej pa smo izpostavili tudi prihajajoče ameriške volitve. Glavni poudarki so navedeni v nadaljevanju, celoten komentar pa si lahko preberete po uspešno izpolnjenem obrazcu na dnu te spletne strani.

SVETOVNO GOSPODARSTVO

Preteklo četrtletje je minilo v znamenju stabilizacije rasti na delniških trgih. Globalni delniški indeks MSCI World je zrasel za dobre tri odstotke, gledano regijsko pa so v tem obdobju prednjačili delniški trgi v razvoju (MSCI Emerging markets) ter ameriški trg (MSCI US) z rastjo več kot pet odstotkov. Najmanj donosna je bila tokrat Evropa (MSCI Europe), kjer so vrednosti delnic v povprečju ostale nespremenjene.

Pomemben dogodek četrtletja so bile objave rezultatov poslovanja podjetij v drugem »koronskem« četrtletju. Podjetja so v povprečju objavila boljše rezultate od pričakovanj, a so bila pri napovedih še naprej previdna zaradi negotovosti, povezane z razvojem okužb novega korona virusa v drugi polovici leta. Ponovno smo dobili potrditev razdelitve podjetij na odporne »zmagovalce« in »poražence« koronakrize

RAZPOREDITEV NALOŽB

Tveganja, ki jih prinašajo koronavirus, ameriške predsedniške volitve in brexit, za zdaj uspešno »kontrolirajo« ukrepi centralnih bank in fiskalne spodbude posameznih držav. Septembrski popravek tečajev je vrednotenja približal zgodovinskim povprečjem, tudi relativna privlačnost delnic do obveznic je zaradi trenutno rekordno nizkih obrestnih mer višja. Za naslednje četrtletje zato priporočamo višjo izpostavljenost do delniškega naložbenega razreda.

ZANIMIVI TRŽNI SEGMENTI

Za zadnje četrtletje 2020 priporočamo povečano izpostavljenost predvsem do naslednjih segmentov naložb:

  • delnic z razvitih trgov (predvsem ZDA);
  • delnic iz sektorjev, kot so informacijska tehnologija in potrošne dobrine;
  • podjetniških obveznic višjega kreditnega tveganja ter državnih obveznic evrske periferije

KLJUČNE PRILOŽNOSTI IN TVEGANJA

Kot smo ugotavljali v preteklem Naložbenem komentarju, je predvolilna kampanja postala pozorno spremljan dogodek tudi na kapitalskih trgih. Ankete kažejo zavidljivo prednost demokratskega kandidata Bidna, a kaj, ko nas izkušnje izpred štirih let učijo, da prednost še ne pomeni dokončne zmage. Predsednik Trump je postal »bogatejši« za okužbo s Covid-19 in še ne ozdravljen prekinil pogajanja z Demokrati glede novega protikoronskega paketa. Kazanje neuničljivosti in neizprosnosti se lahko zanj usodno konča, lahko pa tudi podžge občudovanje željnih Velikega voditelja. Vsekakor znajo zadnji tedni do volitev postreči s presenečenji, ki bi lahko zamajala tudi kapitalske trge.

Osrednje tveganje sicer še vedno ostaja Covid-19. Očitno smo v novem globalnem valu, ki je ponekod celo intenzivnejši od prvega. Konvencionalno ravnanje držav je strategija plesa z virusom, še vedno pa svet nestrpno pričakuje učinkovito cepivo/zdravilo proti virusu. Ko spremljam časovne napovedi razvoja cepiva, ki se zdijo marsikateremu poznavalcu neresnične, se spomnim posnetka o najhitrejši gradnji hiše. Dobro načrtovanje in organizacija dela sta omogočila, da so hišo zgradili v manj kot treh urah in pol! Razvijanje cepiva seveda ni primerljivo s tipizirano gradnjo, a primer govori, da je marsikaj možno, predvsem pri tolikšni enotnosti in energiji.

Konec koncev lahko na obljube glede cepiva gledamo tudi kot na proces postavljanja ciljev. Kam pa bi prišli, če bi si jih vedno postavljali na dosegljivo raven? Ekstremen primer postavljanja visokih ciljev je Elon Musk, ki si je med drugim zadal za cilj proizvesti 20 milijonov proizvedenih vozil Tesla letno (toliko v ZDA letno prodajo vseh vozil) in baterijo, ki bo zdržala vožnjo, dolgo milijon milj. Zveni kot sanje? A s sanjami smo marsikaj v zgodovini premaknili.

Bodite drzni in si postavite visok cilj še pred koncem leta.

Prijetno branje priloženega Naložbenega komentarja vam želim.

Naložbeni komentar je na voljo za prenos z oddajo naslova spletne pošte.

 

Prenesi naložbeni komentar

nalozbeni komentar mockup