V tokratnem Naložbenem komentarju smo se dotaknili kitajske regulatorne poplave. Kot običajno povzemamo dogajanje v preteklem četrtletju in predstavljamo obete za zadnje letošnje četrtletje. Nekaj poudarkov sledi v nadaljevanju, celoten komentar pa si lahko preberete na desni povezavi.

SVETOVNO GOSPODARSTVO

Pozitivni sentiment na delniških trgih ne popušča. Vlagatelji so tokrat bolj močno povpraševali po japonskih delnicah, predvsem zaradi skorajšnje menjave predsednika vlade, ki naj bi ga nadomestila reformam bolj naklonjena oseba. Razviti delniški trgi so sicer zrasli za 2,4 odstotka, od tega indeks japonskih delnic za 10 odstotkov, ameriških pa za 2,8 odstotka (merjeno v evrih).

Tretje četrtletje je bilo v znamenju izjav guvernerjev glavnih centralnih bank. Kot smo napovedovali v prejšnjem Naložbenem komentarju sta ameriška in evropska banka odprli vrata za začetek umika monetarnih spodbud, uvedenih zaradi pandemije covid-19. Počasi se torej tudi na tem področju razmere normalizirajo, potrebno pa bo paziti, da zmanjšanje odkupov vrednostnih papirjev ne bo povzročilo bistvenih trenj na finančnih trgih. Izkušenj s tem imajo centralne banke dovolj in uvodne izjave kažejo, da bo previdnost njihovo glavno vodilo.

Med tekočim četrtletjem smo lahko spremljali izjemne rezultate poslovanja podjetij v drugem četrtletju. Dobiček na delnico ameriških podjetij iz indeksa S&P 500 je zrasel za več kot 90 odstotkov (!), še spodbudnejše pa je, da je 87 odstotkov podjetij preseglo svoje napovedi.

RAZPOREDITEV NALOŽB

Prihajajoča normalizacija izjemnih stopenj rasti podjetij prinaša nekoliko bolj selektiven pristop pri izbiri naložb in nekatere spremembe v alokaciji sredstev. Delnice še vedno vidimo kot najdonosnejšo naložbeno alternativo z nekaj več tveganji glede na pretekle mesece.

ZANIMIVI TRŽNI SEGMENTI

Za zadnje letošnje četrtletje priporočamo povečano izpostavljenost predvsem do naslednjih segmentov naložb:

  • delnic iz evropske in ameriške regije;
  • delnic iz sektorjev informacijske tehnologije in komunikacijskih storitev;
  • državnih obveznic evrske periferije.

V tokratni osrednji temi Naložbenega komentarja pišemo o kitajskem premiku proti skupni blaginji. Kot ugotavlja sodelavec, Kitajska postavlja skupno blaginjo in odnose pred posameznika in kapital. V tej luči se moramo zavedati, da izplen kitajskih ukrepov še zdaleč ne bo vedno v korist lastnikom vrednostnih papirjev.

Svojevrsten primer je tudi dogajanje v zvezi s podjetjem Evergrande, nepremičninskim konglomeratom, ki je kolateralna škoda državnih ukrepov zoper ekscesno zadolževanje in visoke cene nepremičnin. V času pisanja Naložbenega komentarja še ni jasno, kakšna bo usoda upnikov, ki čakajo na poplačilo Evergrandovih obveznosti. Sklepamo pa, da se bo na koncu vendarle vpletla država, a bo v veliki meri poskrbela le za t. i. »skupno dobro«. Verjetno bo kitajska oblast še enkrat spomnila na Xijevo trditev iz 2016: »Hiše so za bivanje, ne za špekuliranje.«

Covid-19 je še med nami, a več kot očitno je, da smo se odločili z njim živeti. Bolnišnične kapacitete se sicer nevarno polnijo, je pa tudi res, da se na globalni ravni krivulje okužb obračajo navzdol. Glede na različne pristope držav k upravljanju z virusom, bi lahko prosto ravnanje zahodnega potrošnika in motnje v dobavnih verigah zaradi ničelne tolerance do Covid-19 (kar izvaja Kitajska) vodilo celo do inflacijskih pritiskov. Trditev je preuranjena, a je razmere vsekakor vredno spremljati.

Oktober je mesec varčevanja, izkoristimo ga in se spomnimo naših prihrankov. Potrebujejo kakšno spremembo, dopolnilo? Preverite v našem Naložbenem komentarju.

Prenesi naložbeni komentar

nalozbeni komentar mockup