Čeprav bo po ocenah analitikov ameriško gospodarstvo uspešno izšlo iz krize, bo dolar še izgubljal vrednost.

Svetovni delniški trgi so po izjemni rasti septembra doživeli pričakovano korekcijo tečajev. Najbolj so bile izpostavljene delnice tehnoloških podjetij, ki so letos največ pridobile.

Po eni strani je prišlo do čezmernih vrednotenj teh podjetij in nesorazmernosti v primerjavi z drugimi sektorji, državami oziroma regijami, po drugi strani pa so vlagatelji unovčevali lepe dobičke.

Dejstvo je, da je koronavirus zdaj med nami ter da je drugi val že prišel, in to veliko prej, kot se je to pričakovalo. Vse več podjetij se odloča za delo od doma, omejuje se čas obratovanja restavracij, za vse druge storitve, kjer nastajajo tesni stiki, veljajo strogi higienski in previdnostni ukrepi. Najbolj sta torej na udaru storitveni sektor in tudi proizvodnja.

Podatki kažejo, da bodo ZDA iz krize, ki jo je povzročil izbruh koronavirusa, izšle kot zmagovalka – in sicer na krilih megapodjetij iz sektorja informacijske tehnologije ter sektorjev potrošnih dobrin in podjetij, vezanih na e-poslovanje.

Po zadnjih ocenah analitikov naj bi se bruto domači proizvod v ZDA letos znižal za 3,8 odstotka, medtem ko naj bi se v Evropi zmanjšal za osem odstotkov. Trenutno vidimo še eno svetlo zvezdo, to je Kitajska, ki ima koronavirus dejansko pod nadzorom. Ima zelo ugodno makroekonomsko sliko z zelo veliko potenciala za nadaljnjo rast. Pomembno je tudi, da pomemben del gospodarstva sestavljajo podjetja iz sektorja informacijske tehnologije, ki bodo v prihodnje najverjetneje gonilo gospodarske rasti. Trenutno se pričakuje, da naj bi rast BDP na Kitajskem letos znašala dva odstotka.

OBJAVLJENO V: delo, rubrika Posel in denar, 3. 10. 2020