Kljub rekordni vrednosti vlagatelji z rezultatom Tesle niso zadovoljni, saj ni iz osnovne dejavnosti.

Zadnji teden aprila je čas, ko svoje četrtletne rezultate objavijo predvsem ameriški »blue chipi« – govorimo o tehnoloških in telekomunikacijskih podjetjih, ki imajo posledično velik vpliv na gibanje kapitalskih trgov.

V preteklem tednu je imela vpliv tudi namera Bidenove administracije, da obdavči kapitalske dobičke Američanov s prihodki nad milijon dolarjev po precej višji davčni stopnji, kot je bila do zdaj – ta bi se z 20 zvišala na skoraj 40 odstotkov. Gre le za predlog in trg je hitro dosegel konsenz, da je napoved le nekoliko pretirana in da je verjetnejši predlog zvišanja na 28 odstotkov.

Po drugi strani smo priča zelo dobrim makroekonomskim objavam z ameriškega trga, kar ima lahko za posledico tudi nasprotni učinek – torej dolgo pričakovano korekcijo. Trg je namreč na visokih ravneh, trenutno v nekem stranskem trendu, kjer čakamo na kak impulz, ki bi pomenil preboj pri indeksu S&P500 čez 4200 indeksnih točk – ali pa tudi korekcijo pod 4000 indeksnih točk.

Ameriška centralna banka še ne vidi večjih težav z inflacijo in pregrevanjem gospodarstva. Na tokratnem sredinem zasedanju ne pričakujemo kakih radikalnih sprememb, ampak bolj retoriko v smislu: »Zadeva se spremlja.«

Vseeno pa lahko ob nadaljevanju trenda rasti inflacijskih pričakovanj proti koncu leta pričakujemo kak obrat v retoriki Feda. Trg se bo seveda takoj oziroma že precej prej odzval v nakazano smer, da bi se monetarna politika začela v določeni meri zaostrovati – kar bi lahko vneslo nekoliko negotovosti na trge.

Od tehnoloških velikanov sta rezultate objavila že Tesla in Google, z nestrpnostjo pa pričakujejo predvsem objavo Appla, Facebooka in Amazona. Družba Tesla je sicer dosegla rekorden dobiček, vendar ob pregledu njegove strukture lahko ugotovimo, da ga je dosegla večinoma zunaj svoje osnovne dejavnosti – torej s špekulacijo s kriptovalutami in prodajo emisijskih kuponov. Ob znani težavi z dobavo čipov po vsem svetu in ob dejstvu, da se pri delnici spopadamo z astronomskimi vrednotenji – pa je trg to »nagradil« z več kot štiriodstotnim padcem tečaja delnice po objavi rezultatov.

Drugačna je zgodba pri družbi Google – dobiček na delnico je močno presegel pričakovanja analitikov, operativna marža znaša že več kot 30 odstotkov in delnica je poskočila za več kot pet odstotkov. Seveda glavnino dobička in prihodkov ustvari njihov osnovni iskalnik oziroma oglaševanje, ki je povezano s tem – in tokrat so za pozitivno presenečenje poskrbela manjša podjetja, ki so se zaradi pandemije morala zateči k digitalnem oglaševanju, da so dosegla potrošnika. Vseeno pa sta z impresivnimi številkami o skoraj 50-odstotni rasti postregli še njuni drugi diviziji – to so storitve v oblaku in kanal YouTube. Ima pa Google še kar nekaj adutov v rokavu, ki še ne dosegajo želenih rezultatov – sami ta segment imenujejo »druge stave« in prostor za rast še obstaja …