Uspešnih in donosnih naložb ne ustvarja trg, temveč preudarni vlagatelji, ki se odločijo za korak v pravo smer. Preverite 5 enostavnih načel, ki jih pri svojih naložbah upoštevajo najuspešnejši vlagatelji.

Ne moremo mimo dejstva, da bo prihajajoča kriza vplivala na vrednost premoženja številnih vlagateljev. Za nekatere med njimi bo vrednost premoženja padla, medtem ko bodo drugi vlagatelji iz krize prišli kot zmagovalci.

Razlike med njimi so opazne že po nekaj mesecih izrednih razmer, ki so za nami. V čem se razlikujejo?

Preverite, katera načela usmerjajo vlagateljsko strategijo najuspešnejših vlagateljev.

5 ključnih stvari, ki ločujejo uspešne in neuspešne vlagatelje

 

1. Prilagoditev naložbenega portfelja

Odziv na padce je tisti, ki v največji meri določa, kako uspešen je vlagatelj pri upravljanju s svojim premoženjem. Seveda, ko vrednost vašega premoženja zaniha in pade, je najtežje vztrajati pri rednem vlaganju. Vendar uspešni vlagatelji vedo, da gredo tudi najboljše naložbe skozi obdobja, ko so vrednosti nizke. Tega številni vlagatelji ne upoštevajo in se odločijo za izstop iz skladov, kar je pravzaprav najslabši trenutek za prodajo.

Velja celo obratno, obdobja z nizkimi vrednostmi na trgu so najboljša priložnost za dodatne nakupe (glejte točko 5) ali po potrebi prilagoditev naložbenega portfelja, če vaša trenutna naložbena kombinacija zaradi spremenjenih gospodarskih razmer ne obeta pričakovane rasti. 

 

2. Razmišljajte dolgoročno

Ko se odločate za novo investicijo, se vprašajte, ali ste pripravljeni vztrajati v njej dlje časa. Za dolgoročno vlaganje je pomembno, da ohranite naložbo vsaj 5 let, najboljše rezultate pa lahko pričakujete z investicijami, ki trajajo 10 let in več.

Naložbe preprosto potrebujejo čas za rast in tudi premostitev padcev vrednosti na trgu. V vzajemne sklade vlagajte izključno denar, ki ga ne boste potrebovali v kratkem. Za kratkoročne naložbe rajši izberite druge oblike varčevanja, kot so varčevalni računi ali depoziti, kjer sicer ne boste dosegli visokih donosov, a tako se izognete, da bi se morali odločiti za izplačilo ravno v trenutku, ko so vrednosti na trgih nizke.

 

3. Premišljeno in strokovno upravljanje s premoženjem

Vaši prihranki so rezultat vašega dela in vztrajnega varčevanja, zato želite z njimi ravnati odgovorno in preudarno. Kar pomeni, da izberete najboljšo naložbeno kombinacijo, ki je usklajena z vašimi finančnimi cilji in pripravljenostjo na tveganje. To je lahko za marsikaterega novega vlagatelja zahtevna naloga, saj še ne poznajo vseh pravil trgovanja z delnicami in premoženjem v vzajemnih skladih.

Čeprav se lahko naučite mnogo iz lastnih napak, je bolje, da takšen pristop prihranite za druga področja v življenju, kjer napake niso tako tvegane. Pri vlaganju v vzajemnih skladih pa lahko upravljanje s premoženjem prepustite finančnim strokovnjakom, vi pa ohranjate popoln pregled nad svojim portfeljem, naložbami in tudi transakcijami, ki jih izvedete.

 

4. Pomembnost majhnih zneskov

Pri vlaganju je ključno razumevanje, da se vsaka naložba začne z varčevanjem manjših zneskov. Večina ljudi meni, da nimajo dovolj denarja za vlaganje, zato se ga nikoli ne lotijo. A to je zmotno razmišljanje, ki stoji na poti do uresničitve marsikaterega cilja.

Če želite uspešno vlagati, je najbolj pomembno, da niste preveč zapravljivi in da prihranite, kolikor lahko. Za nekoga je to lahko 100 € mesečno, za drugega 40 € mesečno. Pri razlikovanju med uspešnimi in neuspešnimi vlagatelji ni pomemben znesek vloženega denarja, temveč vztrajnost v vlaganju.

 

5. Prava priložnost za nakup

Bistvo uspešnega in donosnega vlaganja temelji na ravnovesju med nakupi, ko so vrednosti najnižje, in prodajami, ko so vrednosti najvišje. To pomeni, da se uspešni vlagatelji ne ustrašijo, ko začnejo vrednosti na trgih padati, in svojega premoženja ne prodajo. Še več, takrat začnejo iskati priložnosti za dodatne nakupe, saj lahko na cenovno ugodnejši način dopolnijo in okrepijo svoje obstoječe naložbe.

Prepoznavanje pravega trenutka za dodatni nakup zahteva, da vlagatelj sodeluje z upravljavci skladov, ki jim lahko zaupa, in da ima dostop do kredibilnih informacij o dogajanju na trgih. Večina vlagateljev se namreč ravna po novicah, ki jih slišijo v medijih. Žal, preden aktualne spremembe na trgih dosežejo medije, je pogosto že prepozno za učinkovite naložbene poteze. Pomislite na množične nakupe kriptovalut, ki so ob dosegu večine vlagateljev že imele visoko ceno za vstop na trg. In enako velja za naložbe v vzajemnih skladih.

 

Zato je pomembno, da imate dostop do informacij iz prve roke. Zagotovite si jih z obiskom naše rubrike Izpostavljeno, kjer redno objavljamo strokovne vpoglede v svet financ in z vami delimo priporočila za naložbe, na podlagi najnovejših dogodkov v financah, gospodarstvu in politiki.