Evropa v polnem gospodarskem zagonu, vrednotenja ugodna

Dejstvo je, da je Evropa relativno pozno izšla iz recesije, zato se njeno gospodarstvo še naprej krepi, podobno velja za poslovanje podjetij in napovedane dobičke, katerih revizije ostajajo pozitivne. Evropske delnice so še vedno ugodno vrednotene, predvsem v primerjavi z delnicami v ZDA. COVID- 19 je vse bolj pod kontrolo, vse več prebivalstva je cepljenega, kar nas navdaja z optimizmom, da se gospodarstvo zaradi delta različice ne bo zapiralo. Inflacija je trenutno povišana, zaradi ozkih grl v dobavni verigi in tudi zaradi visokih skokov cen različnih vrst energentov, a napovedi kažejo, da se bo kmalu vrnila na nizke predpandemične ravni. Zaradi tega pričakujemo, da bo ECB nadaljevala še kar nekaj časa z zelo ohlapno monetarno politiko, ki je močna podpora za rast delniškega trga. Manjša tveganja vidimo v izredno visokih cenah določenih energentov (električna energija, plin). Obenem vidimo tveganja tudi v težavah v dobavnih verigah, ki bi lahko trajale dalj časa (predvsem težave v industrijskem sektorju). Pred nami so kanclerske volitve v Nemčiji, za katere ocenjujemo, da bi lahko pozitivno vplivale na kapitalske trge.

ZDA blizu vrhunca moči, regija kljub višjim vrednotenjem zelo zanimiva

ZDA ostaja še naprej v izjemni makroekonomski kondiciji, čeprav se zdi, da je najverjetneje že dosegla maksimalne nivoje, a zna ostati blizu teh ravni nekaj časa. Poslovanje podjetij je odlično, tudi napovedi za naprej so obetavne. Trg dela še ni dosegel polne zaposlenosti, inflacija je sicer povišana, vendar menimo, da je začasne narave. Donosnost 10-letne ameriške državne obveznice je nizka, kar kaže, da Fed še ne namerava dvigniti ključne obrestne mere. Vrednotenja v ZDA ostajajo povišana, predvsem zaradi rasti sektorja informacijske tehnologije, glede na zahtevano donosnost obveznic pa niti niso pretirana. COVID-19 je pod kontrolo, z vse večjo precepljenostjo se pričakuje znižanje okužb, tako da bi se tudi ozka grla v dobavnih verigah zmanjšala in v naslednjem letu odpravila. Zagon gospodarstvu dajejo tudi Bidnovi infrastrukturni projekti in t.i. “social spending” (3,5 bilijona USD). Glede na zadnje nekoliko slabše podatke s trga dela, ki so tudi posledica delta različice virusa, ki vpliva na COVID-19 občutljive panoge (turizem, prosti čas, itd.), lahko pričakujemo, da bo Fed rahlo zategovala pas šele enkrat v prihodnjem letu.

Japonska – brez sprememb, ključen je stock pick!

Japonska v zadnjem obdobju ni bistveno izboljšala makroekonomske slike, rast ostaja skromna, varčevanje visoko, kar negativno vpliva na potrošnjo (demografski problem), ki ji ne pomaga niti še vedno prisotna deflacija. Japonci so pozno začeli s cepljenjem, zato imajo zaradi nizke precepljenosti težave z virusom. V zadnjem obdobju je delniški trg doživel večji skok tečajev, ki pa je posledica menjave vlade ter novih načrtov o spodbudah za gospodarstvo. Vrednotenja so primerljiva z evropskimi delnicami. Kljub vsemu menimo, da regija brez večjih strukturnih reform, ki bi pripeljale do drugačne makroekonomske situacije, nima potenciala za večjo rast tečajev delnic. Stavimo bolj na skrbno izbrana podjetja, ki se ukvarjajo z digitalno transformacijo, računalništvom v oblakih, 5G tehnologijo, robotizacijo in avtomatizacijo.

Trgi v razvoju – visoka tveganja, nezaupanje vlagateljev do Kitajske

Kitajsko gospodarstvo ostaja solidno, z znaki popuščanja. Za to je deloma kriva kitajska vlada s svojimi regulatornimi prijemi, pa tudi nižja učinkovitost kitajskih cepiv. Regija trgov v razvoju ima ugodna vrednotenja, ki pa so v večji meri posledica dogajanj na kitajskem (regulacija), saj je prišlo na kapitalskih trgih zaradi hitrih in nepredvidljih potez vlade do porušenja zaupanja vlagateljev. To se zagotovo ne bo kar čez noč popravilo, obenem dvomimo, da se je kitajska vlada že ustavila pri kontroli (prevelike) moči posameznikov. Zato smo mnenja, da je regija trgov v razvoju trenutno manj primerna za investiranje. Na kitajskem sicer obstaja še tveganje, povezano s podjetjem Evergrande, do pred kratkim drugim največjim kitajskim nepremičninskim podjetjem po prihodkih, ki je praktično v bankrotu. Morebiten bankrot podjetja bi predstavljal znatne negativne posledice za kitajski (morda tudi tuji) nepremičninski in finančni trg.