Inflacijska pričakovanja in krivulja donosnosti:

Ameriška 10-letna inflacijska pričakovanja se še vedno zadržujejo na dolgoletno visokih ravneh (2,4%), medtem, ko se evropska na podlagi pozitivnih revizij gospodarske rasti še vzpenjajo proti 2%. Z vidika umirjanja PMI indikatorjev, dosežene visoke gospodarske rasti (Q2 2021 – Q2 2022) ter julijskega znižanja krivulje donosnosti v ZDA in Evropi je pričakovati, da se bosta gospodarska rast s tem pa verjetno tudi rast inflacijskih pričakovanj slej kot prej začeli umirjat. Ne glede na to kolikšen bo vpliv novega vala okužb v jesenskih mesecih na gospodarstvo je stabilizacija gospodarske rasti pričakovana že zaradi visoke pretekle rasti oziroma zaradi doseženih visokih izhodiščnih nivojev. Ključno pri tem bo, da ECB in Fed ne bosta prehitro zmanjšali monetarne podpore, da se pri umirjanju gospodarske rasti ne bi soočili s poslabšanimi finančnimi pogoji in prenizko inflacijo. Zato je tudi ECB na svojem zadnjem zasedanju z zelo previdno retoriko napovedala, da v zadnjem kvartalu načrtuje le zmerno zmanjšanje odkupovanja obveznic (z 80 na cca. 65 milijard € na mesec). Naslednja, ki se bo opredelila do tega vprašanja, bo verjetno Fed, sicer pa smo pri določenih centralnih bankah že priča t. i. »taperingu«, na določenih trgih v razvoju pa celo dvigovanju ključnih obrestih mer.

Z začetkom oktobra so krivulje donosnosti v EU in ZDA še nadaljevale vzpenjanje, predvsem zaradi rasti cene nafte, ki je še dodatno povišala inflacijska pričakovanja, a se je njihov vzpon že v sredini meseca ponovno ustavil. Naša pričakovanja ostajajo, da se bodo krivulje srednjeročno ponovno postopno zniževale, saj se ta proces že več mesecev odvija na dolgih delih krivulj. Vendar, ker se trenutno soočamo z nadaljnjo rastjo cene nafte ostaja še vedno prisotno tveganje nadaljnjega dviga inflacijske premije kar lahko kratkoročno še dvigne krivulje preden se ponovno znižajo. Podoben vpliv ima lahko tudi t. i. Fedov tapering. Iz teh razlogov taktično znižujemo trajanje obveznic.

Kreditno tveganje:

V zadnjem mesecu je bilo opaziti začetek dvigovanja kreditnih pribitkov zaradi rahlo poslabšanih monetarnih pogojev (zmanjševanje QE programov) in nekoliko povečane negotovosti v podjetniškem sektorju. Ker se ta trend lahko nadaljuje, zmanjšujemo trajanje oziroma izpostavljenost do podjetniških obveznic. V okviru kreditnih tveganj znotraj državnih obveznic EU še vedno verjamemo, da bodo kreditni razkoraki obvladovani s strani ECB zato ostajajo državne obveznice periferije (Italija, Španija) med najbolj zanimivimi.

Alokacija Oktober Q4 2021: