1. OPIS INVESTICIJSKE TEME

5G je peta generacija tehnološkega standarda za komunikacijo med mobilnimi napravami. Značilnost te tehnologije je večja pasovna širina (angl. »bandwidth«) (oz. višja frekvenca), ki omogoča višjo hitrost prenosa podatkov. Ker pa velja, da sta frekvenca in valovna dolžina obratno sorazmerni, pomeni višja hitrost hkrati tudi nižji domet. Posledično se tehnologija sestoji iz treh oddajnikov (kratkega, srednjega in daljšega dometa), ki imajo različne hitrosti prenosa podatkov. Najhitrejša naj bi omogočila hitrost prenosa nad 1 GB/s; tista, ki ima najkrajši domet pa naj bi bila podobna sedanjemu 4Gju. Frekvenca srednjega dometa, ki bo najbolj razširjena oblika 5G bo omogočala hitrost prenosa podatkov okoli 125 MB/s, kar je hitreje od povprečne »domače« internetne povezave.

2. KLJUČNI DEJAVNIKI

Menim, da bo imela tehnologija 5G velik učinek na naše vsakodnevno življenje. Med vsemi industrijami bi izpostavil tri ključne panoge:

a) pretočne storitve (angl. »streaming services«),
b) oblačno računalništvo (angl. »cloud and edge computing«) ter
c) internet stvari (angl. »Internet of Things« (IoT)).

Prva panoga je že (so)razmeroma razvita, a je pričakovati, da bo 5G tehnologija pomagala pri pretočnem predvajanju videoiger ter izboljšanju kvalitete pretočnega predvajanja na mobilnih napravah. Oblačno računalništvo bo prineslo zmogljivost (super)računalnikov in programskih sistemov bližje končnim uporabnikom. Posledično bodo omogočeni nekateri procesi (npr. hitro in zanesljivo zbiranje podatkov o vremenu, stanju na cestah …), ki bi lahko bili ključnega pomena za razvoj novih tehnologij (npr. avtonomna vozila). IoT je sistem povezanih računalniških in elektronskih sistemov, kjer ima vsak sistem svojo identifikacijsko številko. Ta tehnologija bo pomagala k razvoju skoraj vseh večjih panog: transport, kmetijstvo, proizvodnja, obrambna industrija.

3. KLJUČNI AKTERJI

Težko je govoriti o tehnologiji 5G kot »enotni« tehnologiji. Lažje si je predstaviti 5G kot zmnožek več različnih izumov, ki omogočajo delovanje sistema kot celote. Če poenostavimo, lahko sistem 5G razdelimo v šest različnih segmentov:

  1. Intelektualna lastnina in patenti (angl. »intellectual property and patent leadership«)
  2. Ekosistem čipov (angl. »chipset ecosystem«)
  3. Integracija komponent v naprave za končne uporabnike
  4. Infrastruktura
  5. Telekomunikacijski operaterji (angl. »carriers«)
  6. Regulativa

Ta tehnologija bo zelo pomembna za implementacijo IoT. Najbolj zagreti zagovorniki so celo mnenja, da bo tehnologija 5G zaradi hitrosti prenašanja podatkov in integracije več ključnih sistemov za vsakodnevno rabo pripeljala človeštvo do nove industrijske revolucije.

Pri intelektualni lastnini in patentih sta glavna igralca Qualcomm (ZDA) in Huawei (Kitajska). Čeprav ima kitajska družba največ patentov kar se tiče tehnologije 5G, so patenti ameriške družbe znanstveno pomembnejši. Poleg tega ima Qualcomm veliko prednost zaradi prisotnosti te družbe pri razvoju tehnologij 3G in 4G. Razvoj intelektualne lastnine in patentov je ključnega pomena za razvoj skupnih standardov tehnologije. V tem kontekstu pomembno vlogo igra tudi politično dogajanje: prepoved produktov Huaweija v ZDA, VB in Franciji bo pripomogla k zmanjšanem vplivu kitajske družbe v tem segmentu. Posledično je v prednosti Qualcomm.

Ekosistem čipov vključuje več igralcev. Med drugim HiSilicon (podružnica kitajske družbe Huawei), MediaTek (Tajvan), Intel (ZDA), Qualcomm (ZDA), Samsung (J. Koreja), Unisoc (Kitajska), Skyworks Solutions (ZDA) in Qorvo (ZDA). Skyworks, Qorvo in MediaTek so družbe, ki prodajajo tehnologijo nižje kakovosti manjšim, »budžet« proizvajalcem in so manjši igralci v tem segmentu. Unisoc je novo podjetje na trgu, ki se pozicionira podobno prej omenjenim trem. Huawei in Samsung primarno razvijata tehnologijo za lastniške produkte (telefone, tablice, …). Sicer pa Samsung uporablja tudi Qualcommovo tehnologijo pri svojih telefonih v Aziji in Severni Ameriki. Intel je sodeloval z Applom, a je kooperacija splavala po vodi. Posledično je možno, da bo Intel izstopil iz tekme za 5G (in prodal svoje patente prav Applu). Qualcomm ima največjo tradicijo in tržni delež v tej kategoriji; posledično je to podjetje močan favorit tudi kar se tega segmenta tiče.

Kategorija integracija komponent v naprave za končne uporabnike vsebuje podjetja, ki primarno razvijajo telefone. To so Samsung (J. Koreja), LG (J. Koreja), OPPO (Kitajska), Xiaomi (Kitajska), OnePlus (Kitajska), Lenovo (Kitajska), Huawei (Kitajska), Vivo (Kitajska), Nubia (Kitajska), Apple (ZDA), Google (ZDA), HTC (Tajvan), Sony (Japonska) in Nokia (Finska). Trenutno v tej kategoriji vodi Samsung, ki ima največ produktov, ki so že združljivi s tehnologijo 5G. Podobno je Samsung še vedno vodilno podjetje telefonske industrije, a se mu v tem segmentu približujejo Kitajci.

Pri kategoriji infrastruktura moramo najprej le-to definirati. Razdelimo jo lahko na dva segmenta: »radio access components« (primarno antene in postaje) ter »core network components« (preostala oprema ter programi). Tudi podjetja, ki operirajo v tem segmentu, lahko razdelimo na dve podmnožici: tradicionalni igralci, ki ponujajo »kompletno« storitev (t.i. »single-purpose providers«), in novi igralci, ki ponujajo specifične »komponente« te sestavljanke (t.i. »multi-purpose providers«). V prvi skupini, razvrščena po padajočem trenutnem razmerju moči, se nahajajo podjetja Ericsson (Švedska), Samsung (J. Koreja), Huawei (Kitajska), Nokia (Finska) in ZTE (Kitajska). V drugo skupino pa podjetja Cisco Systems (ZDA), Hewlett Packard (ZDA), Dell (ZDA) in Lenovo (Kitajska).

Kategorija telekomunikacijski operaterji sestoji iz ponudnikov telefonskih in internetnih storitev. Posledično lahko podjetja, ki tekmujejo v tem segmentu razvrstimo po geografski pripadnosti. V ZDA trenutno vodi družba T-Mobile (Nemčija), ki nudi največ 5G storitev. Sledijo še Verizon (ZDA), AT&T (ZDA) in Roger Wireless (Kanada). V Evropi vodi Deutsche Telekom (Nemčija), sledijo EE (Velika Britanija), Vodafone (Velika Britanija) in Telefonica (Španija). V Aziji pa je vrstni red SK Telecom (J. Koreja), China Mobile (Kitajska), Reliance Jio (Indija) in NTT (Japonska).

Zadnja kategorija je razvitost regulative. Tukaj so konkurenti posamezne države oz. geografski ali ekonomski bloki. Na tem področju vodijo ZDA pred Kitajsko, preostalo Azijo in EU, ki močno zaostaja pri urejanju 5G pravil.

4. NALOŽBENO PRIPOROČILO

  • Na področju 5G tehnologije so vodilna regija ZDA, ki jim sledi Kitajska, močno v ozadju je Evropa.
  • Večina vodilnih družb spada v t.i. FAANG+, ki so po vsej verjetnosti (že) nekoliko precenjene. Poleg zgoraj omenjenih družb velja izpostaviti še nVidio Corporation in Advanced Micro Devices (zaradi boljšega strateškega pozicioniranja v primerjavi z Intelom) in Microsoft (relativno manj prekupljena delnica od Appla ali Amazona).

5. PRILOGE

Vir: Strategy analytics.

Vir: Strategy analytics.

Vir: IHS Markit.

Vir: IAM.

Vir: Letna poročila podjetij.