OBRAZLOŽITEV:

1. Evropa – pričakujemo popolno odprtje gospodarstev

Evropsko gospodarstvo je še naprej v dobri kondiciji, evropske delnice so še vedno ugodno vrednotene, predvsem v primerjavi z ZDA. Covid-19 je pod kontrolo, vse več prebivalstva je cepljenega, kar nas navdaja z optimizmom, da se bo gospodarstvo še naprej odpiralo, predvsem v sektorjih, kjer je skritega še veliko potenciala za rast (turizem, prosti čas, itd). Kljub grožnjam višje inflacije, višjih cen energentov ter višanju zahtevanih donosnosti obveznic še ne vidimo, da bi ECB drastično spreminjala ohlapno monetrano politiko.

2. ZDA – v pričakovanju odločitve FED-a

ZDA ostaja še naprej v izjemni makroekonomski kondiciji, brezposelnost upada, trg dela je izjemno močan, Covid pod kontrolo, pričakujemo nadaljnje odpiranje gospodarstva, tudi tistih panog, ki jih je zapiranje zaradi izbruha pandemije najbolj prizadelo. V kratkem (zasednje Feda bo v novembru) lahko pričakujemo, da bo Fed začrtal pot postopnemu zmanjševanju odkupov obveznic (konec ohlapne monetarne politike) ter morebiti nakazal trgu prihodnje dvige obrestnih mer. Menimo, da bo to za trg dobro, saj pomeni normalizacijo razmer. Vrednotenja v ZDA ostajajo povišana, predvsem zaradi rasti sektorja informacijske tehnologije. Zagon gospodarstvu dajejo tudi Bidnovi infrastrukturni projekti in t. i. “social spending”, ki pa naj bi realno dosegel vrednost okrog 2 bilijona USD. Kljub grožnjam višje inflacije, višjih cen energentov ter višanju zahtevanih donosnosti obveznic menimo, da bo Fed s pravo retoriko ohranjal ameriške delniške trge zanimive za investitorje, obenem smo mnenja, da bo razviti svet šoke, ki smo jim trenutno priča, bolje »prebavil« od razvijajočih se trgov, ker je zaradi svoje zrelosti (razvitosti) bolj učinkovit.

3. Japonska – nov šef vlade, brez sprememb, ključen je stock pick!

Japonska makroekonomska slika ostaja šibka, rast je skromna, varčevanje visoko, kar negativno vpliva na potrošnjo (demografski problem), imajo celo deflacijo. Japonci so pred kratkim dobili novega premierja, od katerega si veliko obetajo. Vrednotenja so na ravni evropske regije, kljub vsemu pa menimo, da regija brez večjih strukturnih reform, ki bi pripeljale do drugačne makroekonomske situacije, nima potenciala za večjo rast tečajev delnic. Stavimo bolj na skrbno izbrana podjetja, ki se ukvarjajo z digitalno transformacijo, računalništvom v oblakih, 5G tehnologijo, robotizacijo in avtomatizacijo.

4. Trgi v razvoju – visoka tveganja, nezaupanje vlagateljev do Kitajske

Kitajsko gospodarstvo ostaja solidno, z znaki popuščanja. Trenutno ima država težave z dobavo električne energije, kar negativno vpliva predvsem na proizvodni sektor, posledično se navzdol revidirajo napovedi o rasti BDP. Regija trgov v razvoju ima ugodna vrednotenja, ki pa so v večji meri posledica dogajanj na Kitajskem (regulacija), kjer je prišlo zaradi nepredvidljih potez vlade do porušenja zaupanja vlagateljev. Še vedno pa tveganje predstavlja podjetje Evergrande, katerega finančne težave še niso naslovljene.